Veilig ademen op je werk

Er zijn beroepen waar de samenstelling van de lucht het moeilijk maakt om te ademen. In fabrieken kan het bijvoorbeeld zo zijn dat de lucht vol stof of vezels zit, waar je van beschermd moet worden. Ook is het mogelijk dat het onmogelijk is om te ademen, zoals in sommige laboratoria en voor een brandweerman. Gelukkig zijn er voor deze situaties manieren om gezond je werk te doen door middel van adembescherming.

Stofmaskers

Stofmaskers zijn een vorm van adembescherming die deeltjes uit de lucht halen voordat deze je longen in kunnen gaan. Vaak wordt dit gedaan met stofmaskers die filters bevatten waar deze deeltjes in blijven hangen. Als je met verfdampen werkt, of in een zagerij zijn dit soort maskers verplicht. Waar je rekening mee moet houden is dat de filters regelmatig vervangen moeten worden zodat ze goed blijven werken.

Ademluchtmaskers

Deze maskers schermen je compleet af van de lucht om je heen en zorgen er voor dat je gezond kan ademen door de lucht te bewaren in gasflessen die je bij je draagt. Het meest bekende voorbeeld hiervan is een brandweerman. Er zijn maskers die zijn aangesloten op cilinders, maar als je constant beschermd moet worden kan je ook aangesloten zijn op een leidingnetwerk die de lucht produceert. Brandweermannen zijn vrij om te gaan en staan waar ze willen, maar moeten binnen een bepaalde tijd weer veilig zijn. Terwijl personeel dat aangesloten is aan een leidingnetwerk (zoals in een laboratorium) altijd van gezonde lucht kan worden voorzien maar minder vrij zijn om rond te lopen.

Vluchtsets

Een andere soort van adembescherming zijn vluchtsets. Deze zijn niet verbonden aan een luchttoevoer, maar zuiveren de lucht zelf zoals een zuurstofmasker. Hiermee heb je de tijd om in veiligheid te komen, maar kan je niet van op aan als je voor langere tijd goede lucht nodig hebt.