Hulp bij het kiezen van de juiste vlaggenmast

Een mooie vlaggenmast buiten je woning, gebouw of bedrijf kan je beter zichtbaar maken en bezoekers vertellen wanneer ze bij je zijn aangekomen. Ook kan je er mee aantonen dat je iets steunt, ergens mee meeleeft of ergens interesse in hebt. Kortom, met een vlag kan je veel zeggen. Bij het kiezen van een mast moet je de hoogte bepalen en het materiaal.

Kies je voor polyester of aluminium?

Er zijn niet heel veel grote verschillen tussen polyester en aluminium. Een ervan is de prijs, een aluminium vlaggenmast van 6 meter kan €100 duurder zijn dan een mast van polyester. Aluminium masten zien er wel beter afgewerkt uit, ze hebben geen naad die over de lengte loopt wat polyester masten wel hebben omdat ze gegoten worden. Qua sterkte zijn beide ongeveer gelijk en ze zijn flexibel genoeg om om te kunnen gaan met hoge windsnelheden en ander slecht weer. Een laatste kenmerk dat voor jou verschil kan maken is dat je beschadigingen op polyester vaak minder goed ziet.

Welke hoogte moet je mast zijn?

Een tweede beslissing die je moet maken is de hoogte van de mast. Dit hangt in eerste instantie af van je persoonlijke smaak. Verder zijn hier geen wetten of regels voor, maar er zijn wel gewoonten die in Nederland vaak worden toegepast. Zo is het normaal dat de mast niet hoger is dan het dak van het gebouw er naast. Als je een uniform uiterlijk wilt hebben in je straat dan kies je voor dezelfde hoogte als de masten van je buren, maar als je er juist uit wilt springen kan je voor een hoogte kiezen die sterk afwijkt. Over het algemeen zijn vlaggenmasten bij woningen 6 tot 7 meter hoog en bij bedrijven kan dit oplopen tot 12 meter.